Näillä vinkeillä koiran vetäminen kuriin!

Pidä koira hallinnassa kävelylenkillä

Koiran vetäminen lenkillä voi olla hankalaa, mutta sen hallitseminen on tärkeää turvallisen ja mukavan kävelyn kannalta. Kun koirasi vetää, se saattaa olla levoton tai hajamielinen, ja voi olla vaikeaa pitää sitä tiukalla otteella. Seuraavat vinkit auttavat sinua hallitsemaan koiraasi paremmin kävelylenkillä.

Säädä valjaiden kireyttä

Valjaat tulisi säätää kireälle siten, että ne istuvat mukavasti koiran ympärille eivätkä hierrä tai häiritse sitä kävellessä. Jos valjaat ovat liian löysät, koira voi liikkua vapaasti ja mahdollisesti vetää sinua. Jos ne taas ovat liian tiukat, ne voivat aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja hengitysvaikeuksia. Säädä valjaat sopiviksi ennen lenkille lähtöä.

Opeta käsky ”seuraa”

Kun käyt lenkillä, koiraa voi helposti häiritä hajut tai ärsykkeet ympäristössä. Opeta koirallesi käsky ”seuraa”, jotta se ymmärtää, että sen on seurattava sinua. Voit opettaa käskyn väliaikaisesti käyttämällä houkutinta tai herkkuja. Sano käsky ”seuraa” ja kävele lyhyen matkan kohti koiraa. Kun se seuraa sinua, anna sille palkinto.

Pysähdy, kun koira vetää

Jos koira vetää liikaa, pysähdy ja pidä hihna tiukalla. Anna koiran seistä hetken, kunnes se rauhoittuu. Kun hihnan kireys löystyy, jatka kävelyä. Tämän tavan avulla koira ymmärtää, että vetäminen ei johda kävelyn jatkumiseen.

Käytä ”liikettä kokoon” -tekniikkaa

Tätä tekniikka käytetään, kun koira vetää. Kun hihna on kireällä, käänny koiran puoleen ja kävele kohti sitä, käskien sitä seuraamaan. Käytä käskyä ”seuraa” ja palkitse koira, kun se seuraa sinua. Tällöin koira ymmärtää, ettei vetäminen kannata.

Lopuksi

Koiran vetäminen voi olla hankalaa, mutta harjoittelemalla ja kärsivällisyydellä voit hallita tilanteen. Varmista aina, että valjaat istuvat oikein ja että koira tietää, mitä siltä odotetaan. Käytä ”liikettä kokoon” -tekniikkaa tai pysähdy ja anna koiran rauhoittua, jos se vetää liikaa. Näillä vinkeillä kävelylenkistä tulee mukavampi sekä koirallesi että sinulle.

Koulutusmetodit

Vetämisen harjoitteluun on olemassa monia tyylejä ja kaikki tyylit eivät välttämättä sovi juuri sinun koirallesi. Harjoittelutyylejä ovat esim: 

  • Pysähtyminen ja katsekontakti, kun koira vetää
  • Suunnanvaihto, kun koira vetää

Harjoittelun tukena voi käyttää myös vedonestopantaa, joka on todella tehokas tapa estää koiraa vetämästä vahingoittamatta kuitenkaan koiraa. Olen ollut aina skeptinen vedonestotarvikkeita kohtaan, että ne vahingoittaisivat koiraa, mutta nyt kun olen käyttänyt Haltin vedonestopantaa meidän koiralla niin olen aivan eri mieltä. Vedonestopanta ei vahingoita koiraa ollenkaan vaan ohjaa koiraa hellästi ja koiran vetäminen loppui kuin seinään!

Kuuntele lempikirjaasi samalla, kun olet lenkillä koirasi kanssa! Lue artikkeli täältä ja kokeile äänikirjapalvelua jopa 45 päivää ilmaiseksi!

Kuonopanta Halti

Kuonopanta Halti on Roger Mugfordin suunnittelema apuväline, joka auttaa hillitsemään riehakasta koiraa, helpottaa koulutusta ja estää koiraa vetämästä. Panta tulee koiran kuonon ympärille ja se kiinnitetään klipsillä koiran niskan taakse, klipsissä on varmistuslukitus. Kun koira yrittää vetää tai syöksyy eteenpäin, kiristyy kuonon ympärillä oleva rengas ja sulkee koiran suun sekä kääntää koiran päätä taluttajan suuntaan ja näin estää koiran vetämistä ilman mitään kohtuutonta stressiä eläimelle. Koiran rentoutuessa rengas löystyy taas, ja koira saa suunsa taas normaalisti auki. Totutteluvaiheessa kannattaa käyttää lisänä olevaa turvahihnaa, joka estää koiraa saamasta kuonopantaa irti. Materiaali on pehmeää nailonia ja kuonon päälle tulevassa osassa on pehmuste. Heijastimet lisäävät näkyvyyttä pimeällä.

  • Koko 0, kaulanympärys 29-36 cm: kääpiömäyräkoira, papillon, toyvillakoira, yorkshirenterrieri ja muut samankokoiset koirat.
  • Koko 1, kaulanympärys 31-40 cm: borderterrieri , jackrussellinterrieri, cairnterrieri, welsh corgi, shetlanninlammaskoira, westie, whippet ja muut samankokoiset koirat.
  • Koko 2, kaulanympärys 35-48 cm: beagle, bordercollie, cockerspanieli, saluki, snautserit, isovillakoira, basenji ja muut samankokoiset koirat.
  • Koko 3, kaulanympärys 40-54 cm: afgaaninvinttikoira, airedalenterrieri, bokseri, briard, chow chow, dalmatiankoira, dobermanni, saksanpaimenkoira, siperianhusky, labradorinnoutaja, weimarinseisoja ja muut samankokoiset koirat.
  • Koko 4, kaulanympärys 46-62 cm: mastiffi, akita, suursnautseri, newfoundlandinkoira, rottweiler ja muut samankokoiset koirat.
  • Koko 5, kaulanympärys 51-73 cm: tanskandoggi, bernhardinkoira ja muut samankokoiset koirat.

Suunnanvaihto harjoittelu

Suuunnanvaihto harjoitteluun on olemassa  erilaisia videoita, joissa koirankouluttajat näyttävät kuinka tulisi toimia, kun koira vetää. Alla olevassa videossa opetetaan suunnanvaihto harjoittelu koiran vetämisen kitkemiseksi.

Pysähtyminen ja katsekontakti harjoittelu

Tästäkin koulutusmetodista löytyy paljon tietoa internetistä. Hankikoira.fi on tehnyt hienot ohjeet juuri tähän harjoitteluun. Ohjeisiin pääset tästä!

Katso myös parhaat viilennystuotteet koiralle täältä!