Parhaat valjaat koiralle 2023

Miksi valita valjaat koiralle?

Koiran valjaiden käyttö on yleistynyt viime vuosina, sillä monet koiranomistajat ovat huomanneet niiden tarjoavan paremman hallinnan ja mukavuuden koiralle kävelylenkillä. Valjaita on saatavana monissa eri malleissa ja materiaaleissa, jotka sopivat erilaisille koiraroduille ja käyttötarkoituksille. 

Yleisin valjas on yli rintakehän kulkeva valjas, joka on suunniteltu jakamaan paine tasaisesti koiran keholle. Tämä valjas sopii hyvin koirille, jotka vetävät paljon tai joilla on hengitysongelmia, koska se ei paina kaulaa kuten perinteinen talutin.

Kaulan ympärille kiinnitettävä valjas on toinen vaihtoehto, joka sopii hyvin pienille koirille tai koirille, jotka eivät vedä paljon. Tämä valjas tarjoaa vähemmän hallintaa kuin yli rintakehän kulkeva valjas, joten se ei välttämättä sovi kaikille koirille.

Kolmas valjasvaihtoehto on monitoimivaljas, joka voidaan säätää eri tavoin koiran tarpeiden mukaan. Tämä valjas sopii hyvin aktiivisille koirille, jotka tarvitsevat erilaisia säätöjä eri tilanteissa.

Vetovaljaat ovat erityisesti suunniteltu vetokoirille, joita käytetään esimerkiksi kelkkailussa tai harrastuksissa. Nämä valjaat jakavat paineen tasaisesti koiran keholle, jotta se voi vetää mukavasti ja turvallisesti.

On tärkeää valita oikeanlainen valjas koiran tarpeiden mukaan, jotta se voi kulkea mukavasti ja turvallisesti lenkillä. Valjas on hyvä valinta koirille, jotka vetävät paljon tai joilla on hengitysongelmia, ja se tarjoaa paremman hallinnan kuin perinteinen talutin.Artikkelin lopusta löytyy parhaat valjaat koiralle 2023 pääset sinne tästä.


Kuuntele lempikirjaasi samalla, kun olet lenkillä koirasi kanssa! Lue artikkeli täältä ja kokeile äänikirjapalvelua jopa 45 päivää ilmaiseksi!

Erilaiset valjaat koirille

Valjaita löytyy markkinoilta monia erilaisia, joka tekee valitsemisesta usein hankalaa ilman apua ja tietämystä. 

1. Y-valjaat on yksi suosituimmista ja eniten käytetyistä valjaista koirilla, koska ne sopivat monimuotoisille ja kokoisille koirille. Y-valjaissa koiran rintalastan päältä ja etutassujen välistä kulkee hihna, joka auttaa jakamaan mahdollisesta vedosta tai nykäisystä aiheutuvan paineen tasaisesti koko rintakehän alueelle. Y-valjaat  sopivat arkilenkkeilyyn kuin myös aktiiviseenkin liikkumiseen.

2.T-valjaat on perinteinen valjasmalli, joka on myös monien käyttäjien suosiossa. T-valjaissa koiran rinnan päältä kulkee vaakatasossa remmi, joka saa vedosta aiheutuvan paineen jakautumaan tasaisesti laajalle alueelle rintakehällä. Tämä malli sopii normaaliin lenkkeilyyn.

3.Vetovaljaat ovat tarkoitettu lajeihin ja harrastuksiin, jossa koira vetää jotain perässään. Valjaat ovat suunniteltu niin, että koira pystyy liikkumaan vapaasti ja hengittämään niin, ettei aiheudu mitään vahinkoa niskalle tai selälle. Tämä malli sopii useinpiin koiraurheilulajeihin esim. koirahiiihto, koirapyöräily tai valjakkourheilu.

4. Juoksuvaljaat ovat käytössä kun juostaan koiran kanssa. On niin sanottu vetovaljaiden yleismalli. Valjaiden kanssa käytetään lisäksi usein juoksuvyötä tai talutinta, joka kiinnitetään omistajan vyötärölle. Näin kädet pysyy vapaina ja pystytte molemmat keskittymään vain juoksemiseen.

5. Vedonestovaljaat on suunniteltu estämään koiran hihnassa vetämistä. Niiden on tarkoitus tehdä koiralle vetämisestä epämukavaa ja näin lopettaisi koiran vetämisen. Valjaita tulisi käyttää vain väliaikaisesti koulutuksen tukena eikä ne suoraan ratkaise veto-ongelmaa.

6. Step in valjaat on uutuusmalli, joka on nimensä mukaan helppo ja nopea pukea koiran päälle. Ne on suunniteltu niin, että niissä on vähän pujoteltavia remmeja ja helppo lukitus. Tämä malli sopii pienikokoisille koirille tavalliseen ulkoiluun.

Kuinka valitsen oikeat valjaat koiralleni?

Valjaita valittaessa kannattaa ottaan huomioon seuraavia seikkoja:

 • Koiran rotu
 • ruumiinrakenne
 • koko
 • tapa jolla koira liikkuu

Väärä ja huonosti istuva valjas voi pyöriä koiran päällä, estää hengitystä, rajoittaa koiran liikkumista. Pahimmassa tapauksessa vääränlaiset valjaat voivat hiertää koiran ihon rikki tai koira voi päästä vapaaksi.

Erilaisten valjaiden oikean istuvuuden tarkistamiseksi tehdään vähän eri asioita. Esimerkiksi Y ja T valjaisiin tarkistetaan seuraavat:

Valjaiden rinnan yli tulevan osan tulisi sijoittua niin, että paine jakaantuu rinnalle tasaisesti eikä remmi nouse painamaan koiran kurkkua. Y-valjaissa tämä tarkoittaa, että Y:n keskipiste asettuu koiran rintalastassa ulkonevaa tuntuvan, korkeimman kohdan alueelle. T-valjaissa puolestaan täytyy varmistaa, ettei vaakatasossa kulkeva rintaremmi nouse liian korkealle koiran kurkun päälle, eikä asete koiran olkanivelen päälle.

Valjaat eivät saisi jäädä lapaluiden päälle estämään lapojen liikettä ja hankaamaan ihoa. Rinnan ympäri tulevan osan puolestaa tulee asettua riittävän pitkälle koiran selkään ja kauas kainalosta, jotta remmit eivät hierrä kainalossa tai kyynärpää hakkaa jatkuvasti valjaisiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että remmin ja koiran kainalon väliin tulisi jäädä tilaa noin omistajan neljän sormen leveyden verran.

Valjaat säädetään napakasti istuviksi. Koiran ja valjaiden väliin tulisi mahtua pari sormea. Kun veto kohdistuu valjaisiin eivät ne saa nousta tai liikkua edestä kuristamaan kurkkua. 

Valjaita valittaessa kannattaa myös katsoa, että taluttimen kiinnitys on selässä eikä aivan niskassa. Valjaissa voisi olla myös pehmusteita vaimentamaan vedosta tulevaa painetta. Valjaiden remmit tulisi olla myös mahdollisimman leveät. 

Kannattaa myös huomioida näiden seikkojen lisäksi se, että valjaat ovat käytännölliset eli ovat helppo pukea ja riisua koiran päältä. 

Kirkkaat ja huomiota herättävät värit ovat hyvä valinta suomen synkissä ja pimeissä lenkkisäissä.

Mittausohjeet valjaita valittaessa

Kannattaa mitata koira aina ennen valjaiden ostoa, koska koot vaihtelevat paljon valmistajien välillä. Seuraavat mitat mitataan näin:

 • Rinnan ympärys, mittaa mittanauhalla koiran rintakehän leveimmästä kohdasta etujalkojen takaa. Rinnanympärysremmi tulisi olla noin viisi senttimetriä etujalkojen takapuolella.
 • Paino, jotkin valmistajan ilmoittavat koon myös painon mukaan
 • Kaulanympärys, mittaa mittanauhalla koiran kaulan alaosasta paksuimmasta kohtaa

Valjaita valittaessa kannattaa ottaa aina yksi suurempi koko, kuin mitä rinnanympärys on. Aina voi säätää pienemmäksi ja hyvin istuvaksi.

Parhaat valjaat koiralle 2021

1. Rukka Solid valjaat

Rukka Solid -valjas on käytännöllinen valinta valjaaksi niin aikuiselle kuin kasvavalle koiralle. Ergonomisesti muotoiltu Solid-valjas on vuorattu miellyttävän pehmeällä neopreenikankaalla. Hyvän istuvuuden takaa säädettävä rinta- ja vatsakappale. Hyvän säätömahdollisuuden ansiosta Rukka Solid-valjas sopii myös koiranpennuille ja kasvaville nuorille koirille.

 • Ergonomisesti muotoiltu valjas sopii niin arki- kuin harrastekäyttöön
 • Laadukkaat materiaalit: kestävä nailon ja pehmeä neopreeni
 • Leveät pehmusteet jakavat paineen tasaisesti koiran rintakehälle
 • Ergonominen muotoilu mahdollistaa koiralle vapaat liikeradat aktiivisessakin liikkeessä
 • Jämäkkä kahva mahdollistaa tukevan otteen hallintaa vaativissa tilanteissa
 • Näkyvyyttä parantavat heijastintikkaukset ja heijastavat merkit

2. Feel Active Training valjaat

Koiran valjaat Feel Active Training, musta on mainio valjas ulkoiluun vahvoille koirille sekä koiran kanssa vaeltamiseen. Training-koiran valjaissa on vahva rakenne ja kahva selässä, jonka avulla voit auttaa koiraa hankalassa maastossa tai vaativissa tilanteissa tuomaan lisäkontrollia. Jos koira vetää, voit kiinnittää hihnan edessä olevaan renkaaseen ja käyttää valjaita reaktiovaljaina. Kun edessä oleva lenkki ei ole käytössä, voit kääntää sen piiloon.

Valjaiden etuosa on teflon-käsiteltyä kangasta, joka hylkii likaa ja tekee valjaista helposti puhtaana pidettävät. Teflon-käsittely ei vaikuta kankaan hengittävyyteen tai tuntumaan. Valjaissa on heijastavat tereet ja 3M-heijastinomeleet antamaan näkyvyyttä pimeällä liikuttaessa.

Eronominen muotoilu tekee valjaista mukavat päällä ja ne eivät häiritse koiran liikkumista. Leveä etuosa jakaa paineen tasaisesti, jos koira vetää.
Valjaista voi säätää sekä kaulan- että rinnanympäryksestä sopimaan koirallesi. Pikalukot molemmin puolin valjaita tekevät niistä helpot pukea ja riisua nostamatta etujalkaa. Valjaiden selkäosassa on pieni kangaslenkki nimilaattaa tai huomiovaloa varten.

Kestävä materiaali on ommeltu huolellisesti. Hyvä työnlaatu yhdessä korkealaatuisten metalliosien ja -pikalukkojen kanssa takaavat valjaiden pitkän käyttöiän.

3. RuffWear Webmaster valjaat

Käyttötarkoitus: Vaellus, vetolajit, työkoirat ja jokapäiväinen lenkkeily.

 

RuffWear Webmaster monitoimivaljaat sopivat monenlaiseen käyttöön; päivittäiseen lenkkeilyyn, patikointiin, kuntoutuksen ja hankalissa paikoissa liikkumisen apuna. Erittäin hyvin tukevat valjaat ovat hyödylliset, kun koiraa joutuu auttamaan esteiden yli tai esim. korkeaan autoon. Valjaita voidaan käyttää myös vetovaljaina vetämiseen. Ergonomisesti muotoiltu valjas istuu koiran päälle ihanteellisesti, eikä pyöri tai hankaa koiran turkkia. Ainutlaatuinen viisipistekiinnitys pitää valjaat tukevasti koiran päällä, eikä koira pääse pujahtamaan valjaista läpi hankalassakaan tilanteessa.

RuffWear valjaiden ominaisuudet:

·        Säädettävä viiden pisteen kiinnitys edesauttaa valjaiden sopimista kaikenkokoisille ja -muotoisille koirille

·        Tarttumakahva on sijoitettu siten, että käytettäessä koiran saa nostettua mukavasti ja tasapainossa

·        Reilu leikkaus ei rajoita liikkumista

·        Fleece-vuoratut ja pehmustetut kiinnityshihnat

·        V-rengas hihnan kiinnitystä varten sekä takaosassa lenkki esim. vetoköydelle

·        3M Scotchlite-heijastusmateriaali parantaa näkyvyyttä

·     Ruffwear suosittelee valjaille käsinpesua. 

4. Feel Active Reflective valjaat

Feel Active -heijastava valjas näkyy pimeässä joka puolelta erinomaisesti ja varmistavat, että koirasi tulee huomatuksi. Koko pehmustettu etuosa on voimakkaasti heijastaa materiaalia ja rinnanympärystässä on 3M-heijastinompeleet.

Ergonominen muotoilu antaa tilaa koiran liikkeille ja leveä etuosa jakaa paineen tasaisesti, jos koira vetää hihnassa. Koiran valjaiden malli istuu monen tyyppisille koirille erittäin hyvin. Rintakappale on melko kapea, joten se sopii myös kapearintaisille koirille, mutta pitää silti valjaan koiran päällä istuvana ja mukavana. Valjaista voi säätää sekä kaulan- että rinnanympäryksestä sopimaan koirallesi. Pikalukot molemmin puolin valjaita tekevät niistä helpot pukea ja riisua nostamatta etujalkaa. Valjaiden selkäosassa on pieni kangaslenkki nimilaattaa tai huomiovaloa varten.

Kestävä materiaali on ommeltu huolellisesti. Hyvä työnlaatu yhdessä korkealaatuisten metalliosien ja -pikalukkojen kanssa takaavat valjaiden pitkän käyttöiän.

 •  Kauttaaltaan heijastavat koiran valjaat antavat erinomaisesti näkyvyyttä hämärässä.
 • Säädettävä kaulan- ja rinnanympärys.
 •  Ergonominen malli ei häiritse koiran liikkeitä.
 • Sopii myös kapearintaisille koirille.
 • Lenkki nimilaatalle tai valolle.
 • Väri oranssi.

Vetovaljaat

Vetovaljaita löytyy huomattavasti vähemmän mitä esimerkiksi Y-valjaita. 

Vedonestovaljaat

Koira vetää hihnassa tai rähisee remmissä? Koiran vedonestovaljaat tai kuonopanta auttavat opettamaan koirallesi sopivaa hihnakäytöstä. Vedonestopanta ja vedonestovaljaat koiralle auttavat pitämään koiran hallinnassa paremmin ja pääset palkitsemaan oikeaa käyttäytymistä. 

Lue myös koiran vetämisestä artikkeli täältä.

Koirien asusteita, kuten valopantoja, kaulapantoja ja kenkiä löytyy blogin muista artikkeleista!

2 ajatusta aiheesta “Parhaat valjaat koiralle 2023”

 1. Paluuviite: Parhaat kynsileikkurit koiralle - TOP 5 kynsileikkuri arvostelut

 2. Paluuviite: Tärkeimmät hankinnat koiran pentua varten - Koiraulkoilu

Kommentointi on suljettu.